Data: 2007-03-30 13:41:44
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "JaMyszka" <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 30 Mar, 14:33, " Nixe" wrote:
> [...]
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i powstaje
> tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego w
> miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
No popatrz! Człowiek się uczy aż do śmierci;p
Dzięki:)
Wodę mam taką, jaką serwują mi wodociągi. Kiedyś było coś kole 18 st.
tw. wody, więc dość twarda.
Mogę ją trochę zmiękczyć dłużej ją gotując i dopiero tę wodę (odstałą)
stosować do fasoli:]
Echh... Dodałaś mi roboty;p
Thx:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|