Data: 2000-04-11 22:03:28
Temat: Re: golabki w lisciach winogron
Od: Wojciech Wierba <w...@m...desy.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka Szalewska-Palasz wrote:
>
> Czy do takich golabkow potrzebne sa specjalne liscie? zakladam ze tak. Bo
> smak ma to zdecydowanie inny niz kapusciane.
> Cyz ktos kiedy przyrzadzal, i podzieli sie doswiadczeniami?
>
Witaj,
Zdecydowanie sa to liscie winogron w ( slazlake - po niemiecku ) solance.
Probowalem kiedys takie liscie zrobic domowym sposobem ale byly zbyt
gorzkie, pewnie nie ta odmiana winogron i rosnace w klimacie Polski
poludniowej.
Liscie kupuje paczkowane w sklepie w Hamburgu, okolo 3 DM.
Zauwazylem ze sa tylko sezonowo czyli jesienia, zima i wiosna.
Przepis z opakowania moge podac jutro - po prostu kupie paczke.
Generalnie mozliwe jest wiele wariacji na temat farszu:
1.sam ryz + swieza mieta ( chyba tak jest w oryginale )
2. ryz + mieso mielone + przyprawy
3. ryz + ser typu Feta + mieta
4. sam ser typu Feta
5. z bryndza owcza ( bardzo ciekawe i chyba nie tak dalekie od Grecji )
Farsz zawijamy w liscie i ukladamy w rondelku. Zalewmy woda dodajac
troche oliwy z oliwek i sok z calej cytryny. Gotujemy powoli okolo
40 minut. Podajemy na zimno jako przystawke razem z tzatziki.
Pozdrawiam
Wojtek Wierba
|