Data: 2003-09-17 09:37:19
Temat: Re: grzyby w zalewie octowej
Od: "Blancanieves" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W niedziele nazbierałam nad morzem dwa kosze maślaków. Małe grzybki
zamarynowałam. Podaje przepis:
Grzyby w occie
grzyby
1 cebula
ocet 6% (1 szklanka)
sól
pieprz
ziele angielskie
liście laurowe
Do marynowania najlepiej jest użyć małych grzybów, jednego gatunku.
Trzeba je oczyścić z piasku i mchu, umyć. Marynować w całości, chyba,
że są duże, to przekroić na mniejsze części.
Zagotować w garnku niewielką ilość wody, dodać sól i jedną surową
cebulę. Wrzucić grzyby i gotowac do czasu, aż będą miękkie.
W drugim garnku przygotować zaprawę octową:
1 szklanka octu 6%, 2 szklanki wody, dodać przyprawy: pieprz, ziele
angielski i liscie laurowe - zagotować i ostudzić.
Grzybki po ugotowaniu odsączyć, wywalić cebulę, ostudzić i ułożyć do
słoików. Zalać zaprawą (ostudzoną).
Przechowywać w zimnym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
|