Data: 2015-08-26 16:44:31
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-08-25 14:49, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> Jadłam ostatnio ciekawe połączenie - pieczony filet z dorsza podany z
> kawałkami jabłek w "winnym syropie" (tak to się nazywało). Smakowało
> świetnie.
> I się zastanawiam, jak zrobić sobie takie jabłka. Miały one wyrazisty
> ostro-kwaśno-słodko-tymiankowy smak. Cukier i tymianek do syropu były
> użyte na pewno. Nie wiem, skąd wzięła się ta ostrość, raczej nie
> pochodziła ona z octu, ale nie wykluczam tego. Jeśli tak, to z octu
> jabłkowego.
> Możliwe, że były te jabłka robione według jakiejś starej receptury. Może
> gdzieś w starych książkach kucharskich ktoś znajdzie? Google nic
> ciekawego nie podpowiadają. A było to coś zdecydowanie innego niż
> gruszki w occie.
Na pewno już wszystko sobie wyjaśniliście, ale w obszarze ingrediencji
może zainspiruje chutney jabłkowy, np. taki:
https://www.przepisy.pl/przepis/czatney-z-jablek?que
ry=ryba%20z%20jablkami
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|