Data: 2015-09-01 16:28:05
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-08-26 o 16:44, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-08-25 14:49, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> Jadłam ostatnio ciekawe połączenie - pieczony filet z dorsza podany z
>> kawałkami jabłek w "winnym syropie" (tak to się nazywało). Smakowało
>> świetnie.
>> I się zastanawiam, jak zrobić sobie takie jabłka. Miały one wyrazisty
>> ostro-kwaśno-słodko-tymiankowy smak. Cukier i tymianek do syropu były
>> użyte na pewno. Nie wiem, skąd wzięła się ta ostrość, raczej nie
>> pochodziła ona z octu, ale nie wykluczam tego. Jeśli tak, to z octu
>> jabłkowego.
>> Możliwe, że były te jabłka robione według jakiejś starej receptury. Może
>> gdzieś w starych książkach kucharskich ktoś znajdzie? Google nic
>> ciekawego nie podpowiadają. A było to coś zdecydowanie innego niż
>> gruszki w occie.
>
> Na pewno już wszystko sobie wyjaśniliście, ale w obszarze ingrediencji
> może zainspiruje chutney jabłkowy, np. taki:
> https://www.przepisy.pl/przepis/czatney-z-jablek?que
ry=ryba%20z%20jablkami
>
Ingrediencje dają nadzieję na podobny smak. Dzięki. Natomiast te "moje"
wzorcowe jabłka były w kawałkach (ósemkach) i zachowywały jędrność.
Dopiero w tym tygodniu się zabiorę za robotę, jeśli uda mi się kupić
niewielkie twarde, kwaśne jabłka. Chwilowo muszę odpocząć po szczytowaniu.
Ewa
--
z Giewontem w nogach ;)
|