Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jajka-pytanko
Date: Mon, 7 Mar 2005 20:31:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <d0iabv$egj$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d0hcn3$pkq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dpm88.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1110224063 14867 83.24.146.88 (7 Mar 2005 19:34:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Mar 2005 19:34:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234161
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pusia" <p...@p...onet.pl>
> Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w zwiazku
z tym
> mam pytanko.Czy jajka mozna wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie
> normalnie je wykorzystac?
> Pozdrawiam cieplutko
> Pusia a czasami Beata
1. Jaja przechowujemy w pomieszczeniach przewiewnych, suchych,
zaciemnionych, o wilgotności względnej powietrza 70-80% i w temp.
8-10*C. Utrzymanie stałej temp. to podstawa dobrego przechowania jaj.
Unikać obecności ostrych zapachów. Jaja oczywiście powinny być świeże.
Wiesz jak to sprawdzić? Świeże toną i kładą się poziomo w wodzie. W
wytłaczankach jaja ustawiaj zawsze suche - tępym końcem do góry -
wcześniej zaparzając je trzykrotnie we wrzątku na łyżce cedzakowej przez
jedną sekundę za każdym razem.
W temp. > 15*C [w jajach wiejskich] może rozwinąć się zarodek.
2. Możesz też je przechować zasypane w soli kuchennej. Tyle, że sól
potrafi się zbrylać i wówczas jest problem z ich wyjmowaniem.
3. Podobnie przechowasz w węglu drzewnym [popiele drzewnym i węglowym,
suchym miale torfowym lub suchym wyprażonym piasku ale w tym przypadku
nabierają nieprzyjemnego zapachu i smaku] ale wówczas tracą na wadze.
Unikaj przechowywania w sieczce lub ziarnach zbóż, które są siedliskiem
drobnoustrojów.
4. Szkło wodne 12-16 miesięcy.
5. Woda wapienna 6-7 miesięcy.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|