Data: 2005-03-07 20:30:48
Temat: Re: jajka-pytanko/Far Breton (P)(oT)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:th1p21d1nod9fu9sf3leshlj9qoe8jj3pi@4ax.com...
> ale wykopalam Far Breton:
> 6 jajek
> 20dkg cukru
> 20dkg maki
> szczypta soli
> 3/4 litra mleka
> 20 dkg suszonych sliwek, przecietych na pol (ja, jak juz
> wspominalam, biore/bralam, bo dawno nie robilam - wiecej, bo
> jakos tak slabo wygladalo ;PPP
>
> Ubic jajka z cukrem (znaczy az cukier przestanie chrzescic za
> bardzo i bedzie puszyste i jasne). Powoli wmieszac make. Dodac
> szczypte soli. Dodawac mleko delikatnie mieszajac - znaczy dodac
> troche mleka i delikatnie je wmieszac, dodac, wmieszac. Az bedzie
> geste ciasto a la nalesnikowe. Nasmarowac duza blache (albo kilka
> mniejszych) - tu akurat przepis przewiduje kwadratowa, 25 cm..
>
> Dodac sliwki i wylac ciasto na blache.
> Piec miedzy godzine i cwierc a godzine i pol w piekarniku 180
> stopni C - bedzie gotowe, jak bedzie sciete (bo to bardziej taki
> jajeczny budyn niz ciasto) i bedzie zloto-brazowe.
(ciach)
Czekaj no ...niech ja Cie zlapie tylko....to zobaczysz....!!!!!
Tak ze sledzia dostaniesz ze.....czekaj no tylko!
(p.s. dobry far pachnie mi tak slodko miodowo)
agataw
|