Data: 2008-11-10 18:32:29
Temat: Re: jak długo należy gotować
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
TomekD wrote:
>
> "Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
> news:a8-dne-EFdp_-oXUnZ2dnUVZ_sDinZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
>
> Dla mnie z założenia brukselka ma być smaczna i ugotowana (jednocześnie
> będąc nierozgotowaną).
Oj to to, dlatego wlasnie 5-6 minut w malej ilosci wody pod pokrywka w
zupelnosci wystarcza i witaminy i inne mineraly nie zostana do konca
wyplukane.
> Moja brukselka podczas gotowania pokryta jest cały czas wodą.
> Bez pokrywki - mniej traci naturalny kolor,
Zielonkawy kolor uzyskuje sie przez dodanie cukru, jak wspominasz, i jak
rowniez przez krotkie gotowanie. Gotowana za dlugo robi sie szarozielona.
>łatwiej ja ugotować
> nierozgotowując jednocześnie (w czym pomaga też nacinanie).
Nigdy nie probowalam nacinac, sprobuje nastepnym razem, moze to pozwoli
na jeszcze krotsze gotowanie.
> Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut
> - być może jednak coś tracę ?!
Doceniam Twoja postawe, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowala.
> Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
> zachowuje się inaczej niż u nas
Owszem, i woda w zlewie kreci sie w odwrotna strone
- tak jak tam i tutaj mamy prezydenta
> ale troszkę się różnią :-)
Owszem, nasz ma mozg.
MB
|