Data: 2007-03-27 08:13:02
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:4608cf55@news.home.net.pl...
> > > to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
> >
> > Kusisz, oj kusisz :-)
> >
>
> :-)
>
> Basia ja tą szynkę robię bez żadnych wynalazków typu saletra, mam bardzo
> fajny przepis na marynatę do dziczyzny, używam jej tez do karkówki,
> wołowiny - jeśli cię to zainteresuje mogę wieczorem napisać przepis jeśli
> chcesz.
> 2 dni trzymam mięso w marynacie później owijam folią spożywczą, pakuję do
> szynkowaru.
> Szynkowar wstawiam do garnka z wodą (doda sięga 4/5 wysokości szynkowaru).
> Gotuję to wszystko min 1godzine do 1,5.
> I gotowe.
> Do tego pojemnika wchodzi 1kg mięsa.
>
> Monika
Saletra nie tylko konserwuje, ale i nadaje kolor naturalny wędlinom, bez
niej mięso byłoby beznadziejnie szare. Nie wolno dawać jej dużo - 1-2g na
kilogram mięsa. Jeżeli mięso nie jest przeznaczone na długotrwałe
przechowywanie, to jak najmniej.
|