Data: 2007-11-20 09:24:06
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: "TMK" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:07735bde-4de9-4b40-832d-998ff1ff310a@c30g2000hs
a.googlegroups.com...
> witam,
> wiem ze temat byl w archiwum nie raz nie dwa i nie trzy, ale czytajac
> archiwum przez godzine nie udalo mi sie jednoznacznie znalezc
> odpowiedzi na pytanie - czy mleko ma byc gotowane w zamknietej puszce?
> - z tego co widze duzo osob ma doswiadczenia z wybuchajaca puszka,
> wiec wolal bym tego uniknac ;) jak mozna to ugotowac bez zadnego
> ryzyka? :) zrobic mala dziurke w puszce i w takiej postaci gotowac? a
> moze przelac do garnka i po prostu zagotowac?
>
> dzieki za odpowiedzi,
> pzdr
> K
Och... przed pierwszym razem miałam duże wątpliwości i cykora. Ale jeśli
puszka jest cała zanurzona w wodzie to nie wybuchnie. Mniej więcej po ok 20
minutach gotowania mleko zaczyna się scinać więc ponieważ -nie jest juz
cieczą i nie jest wybuchowe to nie wybuchnie. Zresztą jak ktos ma
wątpliwosci to puszka po gotowaniu nie jest wybrzuszona i nie ma tam
specjalnie wysokiego ciśnienia
|