Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Date: Tue, 20 Nov 2007 15:49:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <fhusb1$9o2$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <0...@c...googlegroups.com>
<fhul9f$brb$1@node1.news.atman.pl> <fhulu7$n2l$1@inews.gazeta.pl>
<2...@c...fuw.edu.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bmz242.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1195570337 9986 83.28.245.242 (20 Nov 2007 14:52:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2007 14:52:17 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <2...@c...fuw.edu.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305856
Ukryj nagłówki
Michal Jankowski napisał(a):
> BBjk <b...@q...pl> writes:
>
>
>>Spokojnie ugotuj bez dziurkowania, nie wybuchnie.
>>Ma ona być cały czas zanurzona w wodzie, ta puszka, a woda lekko wrzeć.
>
>
> Dobrze jest podlozyc np. drewienko, zeby sie nie stykala bezposrednio
> z dnem garnka.
>
> Bo kluczowe jest tutaj, zeby ogrzewanie puszki nastepowalo wylacznie
> przez wode z gara! Woda, jak to woda, ma temperature nie wyzsza niz
> temperatura wrzenia wody (100 stopni na plazy, wyzej mniej...). Zatem
> i mleko nie podgrzeje sie powyzej tej temperatury. A temperatura
> wrzenia mleka jest _wyzsza_ niz temperatura wrzenia wody.
>
> Zatem do zadnego wrzenia mleka nie dojdzie i nic nie wybuchnie. cbdo.
>
> Trzeba tylko pilnowac, zeby woda sie nie wygotowala. Bo jak zaczniemy
> grzac bez posrednictwa kapieli wodnej, to podgrzejemy do wyzszej
> temperatury, mleko zacznie wrzec, no i wtedy....
>
> MJ
>
>
O cieple parowania wody oczywiście nie słyszałeś?
W 100 st. C następuje parowanie gwałtowne, w całej objętości cieczy, a
już w znacznie niższej temperaturze powstaje spora (objętościowo i
ciśnieniowo w zw. z tym) ilość pary i już wtedy to jest wystarczająco
niebezpieczne.
:->
Chyba zwątpię.
Gotujcie sobie te puszki - kto się tylko da namówić na ryzyko.
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie
potrzebują też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem
nie zaszkodziwszy." Franz Kafka
|