Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kEczAp
Date: Mon, 11 Jun 2012 20:38:53 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <1s0v6puykywsj$.twe7tkgluie1.dlg@40tude.net>
References: <jr2uon$qsm$1@node2.news.atman.pl> <jr435p$lst$1@inews.gazeta.pl>
<fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net>
<jr5bkv$6hn$1@usenet.news.interia.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aepe2.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339439943 20029 79.191.134.2 (11 Jun 2012 18:39:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Jun 2012 18:39:03 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346601
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 11 Jun 2012 19:59:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net...
>>> Ileż tam musi być chemii ...
>>>
>>
>> Chcesz powiedzieć, że NAPOCZĘTE powidła czy kapusta się nie psują? -
>> ojjj....
> No niech sie psują i pleśnieją,
Moje tam (powidła, przeciery i wszystko inne) pleśnieją aż miło, o ile
postoją napoczęte=otwarte dłuższy czas i nie będę tu wstawiać gadek o
niepsuciu się, bo MA się psuć i tyle.
> bo jesli sie nie psują to właśnie dlatego ze
> są pełne chemi.
Np Żelfixu. Niektórzy robią powidła na tym, o zgrozo.
Nie powiem, do niskosłodzonego dżemu używam. No ale powidła to już insza
inszość przecież.
> Kiedyś bez problemu mleko postawione w saganku przetwarzało
> sie w siadle mleko nastepnego dnia. Niech mi ktos teraz to powtórzy :-))
Prawie nikt na wsi już mleka nie przetwarza, ba, mleko (=krowy) w mało
którym gospodarstwie indywidualnym można zoczyć, więc odpowiednie bakterie
już w naszym ekosystemie prawie już zanikły jak w innych rejonach świata
lata temu (mleko np w RPA np za cholerę nie ukisło, tylko się psuło -
osobiste traumatyczne doświadczenie stęsknionego za zsiadłym Teścia z
pobytu lata temu w RPA), w powietrzu już sobie u nas nie fruwają jak
niegdyś, więc trzeba sobie kultury kupić w necie albo szczepić kupnym
zakwasem mlecznym, sprzedawanym w opakowaniach jak jogurty.
--
XL
|