Data: 2005-06-21 06:41:02
Temat: Re: kiedy solic
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <d97jpr$8pu$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
> Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
> wiadomości news:d96v4o$g8j$1@news.lublin.pl...
>
> > >> 1. Aby dostać dobry rosół - solimy pod koniec gotowania,
> > > ===
> > > Możesz to racjonalnie uzasadnić?
> >
> > Osmoza.
> ===
> Dostępne mi źródła twierdzą, że w gotowanym mięsie osmoza nie ma znaczenia
> (błony komórkowe tracą właściwości osmotyczne),
Być może dlatego na rosół wkłada się nieugotowane mięso do zimnej wody.
Władysław
|