Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiszenie burakow na barszcz - relacja Re: kiszenie burakow na barszcz - relacja

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kiszenie burakow na barszcz - relacja

« poprzedni post
Data: 2002-12-15 20:45:34
Temat: Re: kiszenie burakow na barszcz - relacja
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

"Jola L-L" wrote
> Jeszcze jest czas na postawienie kwasu- jakby ktos po przeczytaniu tego
> nabral ochoty

Tez po Twoim poscie zrobilam zakwas, jednak nie trzymalam sie zbyt dokladnie
przepisu i tez wyszlo dobre, co wskazuje na duza dowolnosc proporcji, przy
jakich osiaga sie dobre rezultaty :)

Poza burakami (6 duzych) w plasterkach wzielam spory kawalek chrzanu
obranego i pocietego na centymetrowe kawalki i sporo czosnku - gdzies 8
zabkow, wody wlalam butelke (Naleczowianki), bo to co mam w kranie, sie nie
nadaje do spozycia. Nie gotowalam jej, gdyz wydaje mi sie, ze powinna byc
sterylna. Chleba dorzucilam plasterek, a po dluzszym zastanowieniu wode
posolilam (tak gdzies lyzeczke na litr wody). Wyszlam z zalozenia, ze po to
sie soli, zeby bakterie kwasu mlekowego mialy fory, wiec nie powinno
zaszkodzic. Chleb po dwoch dniach wyrzucilam i wybralam wszyskie resztki, bo
sie rozpadl paskudnik. Czy byl na zakwasie to nie wiem. Niby pisalo na nim,
ze tak, ale nie wydaje mi sie. Ze dwa razy musialam tez zbierac piane.
Zakwas wyszedl po 5 dniach rewelacyjny - jutro nastawiam nastepny, bo
rodzina sie rzucila na zestaw barszczyk + krokiety tak, ze juz mam za malo
na swieta :))) Po sobotnim Maklowiczu i przejrzeniu wszystkich swoich
ksiazek stwierdzilam, ze mozna dodac do robienia zakwasu troszeczke
gozdzikow i listek bobkowy. Pomysl z chrzanem jest super - mocno pachnie
poki zimny, ale na cieplo nie dominuje zapachu, raczej stanowi przyjemna
nutke. A to zawdzieczam Twojemu postowi, za co niniejszym dziekuje ;)

Poniewaz ten barszcz trenowalam przez dwa dni to sobie jeszcze
poeksperymetowalam ze skladnikami zupy jako takiej - najbardziej mi
smakowala kompozycja z kapeluszem borowika, 2 zabkami czosnku, majerankiem i
lyzeczka miodu (robilam na odtluszczonym rosole).

Jak mi przyjdzie do glowy jeszcze jakas kombinacja, to napisze, bo mam
dziecko chore na ospe i jestem uziemiona, wiec z nudow zajelam sie
przetworstwem rolno-spozywczym przed swietami ;)))) W sobote z nudow
powydlubywalam szpik z kosci i bede robic niedlugo kolduny litewskie.
Ciekawa jestem co mi wyjdzie, bo nigdy nie robilam :)

Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.12 Marta Trzaska
16.12 asia
16.12 Maciek
16.12 asia
16.12 t...@p...onet.pl
16.12 Marta Trzaska
17.12 dorka
17.12 walkie
17.12 dorka
17.12 Agnieszka Biernacka
17.12 dorka
17.12 Agnieszka Biernacka
17.12 walkie
18.12 Zośka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3