Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tadeusz Smal" <s...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krówki -- co zrobiliśmy nie tak?
Date: Sat, 8 Dec 2007 20:07:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <fjeq49$ak2$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fjel0l$rpr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: adjn116.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1197140937 10882 79.184.221.116 (8 Dec 2007 19:08:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Dec 2007 19:08:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307170
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomasz Piasecki" <t...@g...pl> napisał w
wiadomości news:fjel0l$rpr$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie!
> Zrobiliśmy wczoraj z Ukochaną krówki. Znaczy chcieliśmy. Wykonaliśmy
> przepis:
> 1. dwie duże puchy mleka skondensowango ugotować (6h)
> 2. 100 g cukru roztopić na patelni
> 3. dodać rzeczone mleko
> 4. mieszać i podgrzewać do ujednolicenia
> 5. dołożyć 200g masła i kropelkę (no, chlupkę) wódki (w oryginale byl rum,
> ale trudno)
> 6. mieszać w mikserze do wystygnięcia (co mało nie zabiło miksera)
> 7. wylać, uformować krówki, jeść
>
> doszliśmy do pkt6. Po dość długim mieszaniu stiwerdziliśmy, że masa nadal
> sie
> klei i jest rzadka. Poniważ było późno, wylaliśmy na blachę i poszliśmy
> spać.
> Do dziś masa przestala się kleić, ale nadal jest miękka (pyszna, ale
> miękka). Co zrobić następnym razem, żeby to stanęło? Albo może nawet tym?
:)
ja coprawda ostatni raz prawie 40 lat temu robilem "krowki"
ale pamietam ze zawsze dodaalem do masy troche octu
dzieki czemu krowki robily sie kruche
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
smal
|