Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kto poradzi jaką sałatkę....
Date: Thu, 10 Oct 2002 09:24:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <ao39ut$849$1@news.tpi.pl>
References: <ao368r$1ga$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: pt157.dhcp.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034234653 8329 217.98.39.157 (10 Oct 2002 07:24:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Oct 2002 07:24:13 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129150
Ukryj nagłówki
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ao368r$1ga$1@flis.man.torun.pl...
> można zrobić na 18-te urodziny dla siostry, przyjdzie cała rodzina,
a
> znudziła mi się tradycyjna sałatka warzywna i na taką z kurczakiem
też nie
> mogę patrzeć. Może któryś doświadczony klubowicz poda mi w tajemnicy
swój
> specjał .. będę wdzięczna bardzo!!
>
Uwaga, nie podaje proporcji bo zawsze robie "na oko".
Te sa na slodko.
1) Z wedzonego indyka:
- kawalek wedzonej piersi z indyka
- ananas z puszki
- kukurydza (takze z puszki (slodka))
- rodzynki
- majonez (u mnie najlepiej sprawdza sie dekoracyjny Winiary)
- troche winiaku (maly kieliszek)
ananasa i indyka kroimy w kostke ~1cm
rodzynki namaczamy na ok 15min w goracej wodzie z winiakiem (odlewamy)
potem mieszamy to wszystko z majonezem + odrobina soku z ananasa (tego
z puszki)
(mozna dorzucic troche zoltego sera, ale niekoniecznie)
2) Kapusta pekinska
- glowka kapusty (pokrojona w poprzek jak najdrobniej, szczegolnie
przu "glabie")
- rodzynki (przygotowane j.w.)
- majonez - j.w.
- cukier
- wiorki kokosowe
Wymieszac z nie za duza iloscia majonezu, tak zeby sie nie zrobil
glut. Mocno poslodzic i posypac wiorkami ( ale bez przesady).
i 3) Mocno experymentalne - zrob wczesniej i zobacz czy cos takiego
przejdzie.
W zasadzie nie wiem czy mozna to nazwac salatka bo powinno sie podawac
na goraco.
- pieczarki
- miod (nie gryczany i raczej nie wielokwiatowy)
- cytryna
- rodzynki
- orzechy wloskie (siekane - dosc grubo)
- oliwa z oliwek
- troche soli
Pieczarki kroimy w plasterki ~2-3mm, i dusimy na oliwie (trzeba od
razu posolic, zeby puscily sok i dusimy az prawie calkowicie wyparuje
starajac sie nie zrumienic pieczarek)
Dodajemy sok z cytryny, miod (dosc duzo), rodzynki i orzechy, i
trzymamy na ogniu jeszcze z 10 min.
Wymyslilismy to niedawno i wszelkie modyfikacje sa mozliwe.
A, i jest dosc slodkie wiec nie da sie tego zjesc duzo.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|