Data: 2001-12-31 21:06:54
Temat: Re: kulki szpinakowe
Od: "Iśka" <f...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a0plgd$75d$1@news.tpi.pl...
> a jak sie robi takie kulki szpinakowe? hmmmm, chyba przeoczylam jak byl
> podawany przepis :((
Czy chodzi o to?
Potrzeba (na 4 osoby):
1 kg szpinaku (mrożonego 500 g)
500 g twarogu
30 g maki
200 g tartego, żółtego sera
1 jajko
125 g masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Ser odcisnąć z nadmiaru serwatki, utrzeć lub zemleć. Szpinak przebrać,
odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody,
gotować bez przykrycia 5 min. odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub
zemleć. Połączyć szpinak z serem w jednolitą masę dodać połowę tartego sera,
jajko, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
uformować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę.
Gotować 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na
żaroodpornym półmisku, posypać resztą sera i grudkami masła. Ustawić wysoko,
w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min.
--
Pozdrawiam-Iśka
|