Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak w smietanie jak?
Date: Sun, 01 Feb 2004 10:37:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <w...@g...news.tpi.pl>
References: <bvg1oh$fif$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn40.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1075628303 24623 213.76.109.40 (1 Feb 2004 09:38:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Feb 2004 09:38:23 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.3b1 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189662
Ukryj nagłówki
In article <bvg1oh$fif$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"news" <t...@a...net.pl> wrote:
> szukalem w archiwum ale hmm chyba malo precyzyjnie zapewne da sie go zrobic
> ale jak prosze o przepis wkoncu szkoda by prawie 2 kg kurczaka ot tak sobie
> upiec
>
>
Z tym kurczakiem w śmietanie mam pewien kłopot. Kiedyś obiło mi się o
uszy, że to taka staropolska potrawa. Jednak jak dotąd przepisu nie
znalazłem, chociaż wydaje się, że pomysł połączenia kurczaka i śmietany
jest czymś naturalnym, bo kurczaki to jedzenie sezonowe, pojawiające się
na przednówku, a krowy, które wtedy wychodzą na świeżą trawę zaczynają
dawać dobre i tłuste mleko. Jednak jak dotaą nigdzie w polskich
książkach kucharskich takich kurczaków nie znalazłem. Oczywiście można
zaimprowizować. Ja upiekłbym kurczaka w brytwannie w piekarniku w
sporej ilości masła, polewając go tym masłem, a przedy wydaniem zalał
kwaśnawą śmietaną i chwilę poddusił.
Jednak w trakcie moich poszukwań trafiłem u Ćwierciakiewiczowej na
sposób przrządzenia śmietany do kurczaka. Do śmietany należy wcisnąć do
smaku cytryny (w proporcji pół cytryny na pół kitra śmietany), dodać
trochę cukru, wymieszać, podać do kurczaka. Mam więc na razie wrażenie,
że staropolski kurczak w śmietanie to był po prostu pieczony kurczak
(zapewne z farszem) podany e śmietaną jako sosem.
Władysław
|