Data: 2008-03-20 08:36:51
Temat: Re: maca, tortille i indyjskie chleby VS. zakwas
Od: "GiveMeHug Inc." <t...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maca - (hebr."Niekwaszony chleb"), placek pieczony tylko ze specjalnie
przygotowanej mąki i wystudzonej wody, bez dodatku soli. Ciasto na macę
należy miesić bez przerwy i szybko piec, aby nie miało żadnej możliwości
fermentacji. Zazwyczaj uważa się, że cała czynność nie powinna trwać
dłużej niż 18 minut. Nakaz religijnego spożywania macy obowiązuje w
czasie święta Pesach, zwanego też chag ha-macot - świętem mac, lub
Świętem Przaśników.
Tortilla [wym. tortija] - 1. W kuchni hiszpańskiej rodzaj GRUBEGO!!!
omletu, z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw (hiszanom już zrobili
GRUBE z PŁĄSKICH). 2. W kuchni meksykańskiej, rodzaj PŁĄSKIEGO!!!,
okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej
albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.
(meksyk się jeszcze utrzymał na PŁASKICH)
|