Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile zaczynu? Re: następna próba...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: następna próba...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Qrczak <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: następna próba...
Date: Mon, 27 Feb 2012 18:14:46 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <jigdm5$epr$1@inews.gazeta.pl>
References: <jh2v6t$nks$2@news.icm.edu.pl> <jhqmau$nl4$1@inews.gazeta.pl>
<4f411e86$0$1258$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrapq$ssd$1@inews.gazeta.pl>
<4f413459$0$26707$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrdkk$8s1$1@inews.gazeta.pl>
<4f436969$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
<4f437f37$0$1276$65785112@news.neostrada.pl>
<4f43845e$0$1279$65785112@news.neostrada.pl>
<4f44a4b0$0$1260$65785112@news.neostrada.pl>
<4f44a6b0$0$26698$65785112@news.neostrada.pl>
<ji3mmr$nji$1@news.icm.edu.pl>
<4f45ee07$0$26708$65785112@news.neostrada.pl>
<ji4rk8$3h1$2@news.icm.edu.pl>
<4f45fdb0$0$1225$65785112@news.neostrada.pl>
<ji4unl$26g$1@news.icm.edu.pl>
<4f460819$0$1218$65785112@news.neostrada.pl>
<jifd6k$qto$1@news.icm.edu.pl> <jigaea$4bu$1@inews.gazeta.pl>
<jigc41$4bs$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 84-10-224-103.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1330362885 15163 84.10.224.103 (27 Feb 2012 17:14:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Feb 2012 17:14:45 +0000 (UTC)
X-User: qrka
In-Reply-To: <jigc41$4bs$1@news.icm.edu.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.23) Gecko/20110920
Thunderbird/3.1.15
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342536
Ukryj nagłówki

Dnia 2012-02-27 17:48, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-02-27 17:19, Qrczak pisze:
>>
>> I teraz kwestie tego rodzaju:
>> - jaką miałaś proporcję zaczynu do mąki i wody dodawanej później?
>
> Zaczynu miałam niewiele, ok. pół litra. Do tego dodałam najpierw po pół
> szklanki mąki i ciepłej wody. Jak trochę sobie postało, to dodałam 400g
> mąki i mniej więcej tyle samo objętościowo wody i wymieszałam. I sól.
>
>> - ile czasu i w jakiej temperaturze chleb wyrastał przed pieczeniem?
>
> U mnie w kuchni jest teraz około 21 st. Wyrastał około godziny, może
> troszkę dłużej, aż doszedł do górnej krawędzi foremki.
>
> Foremki wysmarowałam oliwą.
> Chleb odszedł od skórki - jak już pisałam - bo był niedopieczony, a ja
> go obracałam na wszystkie strony, żeby go wyciągnąć.

No to ja mam takie typy:
- za rzadkie ciasto, nie może się lać, acz mnie podobnie, jak Krys,
ciasto gładkop od rąk też nie odchodzi
[ja staram się utrzymać proporcje zakwasu do mąki i wody mniej więcej
takie: 1 kg zaczynu : 1,3 (max. 1,5) kg mąki : 1 kg wody]
- jeśli w ciągu godziny podwoiło objętość, to za szybko wyrosło
[moje chlebki najmocniej rosną poerwsze 2-3 godziny, trzymam w
piekarniku (ok.30 st) zwykle koło 4 godzin).

I jak napisała Krys, zawsze zostaw trochę zaczynu, im starszy, tym
lepszy jest.
A... pisałaś, że masz taką ulubioną piekarnię. Może od nich mogłabyś
wydębić słoiczek ichniego zaczynu? Nie musiałabyś wtedy startować od zera...

Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.02 medea
27.02 krys
27.02 krys
27.02 Qrczak
27.02 Qrczak
27.02 Qrczak
27.02 krys
27.02 Bbjk
27.02 Ikselka
27.02 Ikselka
27.02 medea
27.02 Ikselka
27.02 Ikselka
27.02 medea
27.02 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem