Data: 2008-01-30 19:35:52
Temat: Re: obiad wystawny
Od: "Jolka" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
...
> Jakie tam chwalenie się - ale patent niezły smakowo: 1/4 l gęstej(!)
> kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/3
> łyżeczki soli - wymieszać lekko, odstawić na 15 minut, znowu wymieszać.
> Polewać obficie sałatę.
> Ręczę, że sama, żywa, nieprzyprawiona śmietana do sałaty to jakieś
> kosmiczne nieporozumienie.
> --
To wcale nie patent, bo znam ten przepis od lat i zawsze tak przyrządzam
śmietanę do sałaty.
Ma fajny słodko-kwaśny smak i pasuje nie tylko do chrupkiej lodowej, ale też
do innych rodzajów sałat.
Wiosną i latem dodaję jeszcze rzodkiewkę i szczypiorek no i trochę świeżego
koperku.
Jolka
|