Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ogórki małosolne
Date: Wed, 17 May 2006 00:03:51 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 51
Message-ID: <e4di8a$g1$1@news.onet.pl>
References: <e4abnm$95s$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: alw126.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1147817034 513 83.17.52.126 (16 May 2006 22:03:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 May 2006 22:03:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-Sender: LL8rFwBQ6osYHa2hkDr5Bz1oJ7rBOBKw
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268965
Ukryj nagłówki
"reszka" <a...@N...pl> wrote in message
news:e4abnm$95s$1@inews.gazeta.pl...
> Jako że czas najwyższy na nie nastał, mam pytanie natury zasadniczej: ogórki
> zalewacie solanką wrzącą czy zimną? Ja próbowałam i tak i tak - nie wiedzieć
> czemu (choć zapewne to wina samych ogórków była...) mnie wychodzą czasami
> świetne a czasami gorsze bez względu na wersję.A może ktoś podzieli się
> przepisem uniwersalnym? :)
Szczęśliwie nie ma uniwersalnego przepisu.
Pewnie dzięki temu większość ogórków małosolnych czy kiszonych które można kupić
w sklepach jest po prostu niejadalna.
Póki się nie zrobi własnych to mozna o tym nie wiedzieć :-)
Więc do dzieła:
- wymyj i wyparz naczynie w którym będziesz robić ogórki
- ogórki wymocz i wymyj dokładanie
- pomiędzy bajki wkładam opowieści o przenawożonych czy zbieranych
nie-o-tej-porze ogórkach. Gdzie i jakie nie kupiłem zawsze się udawały, byle
były świeże a nie przeschnięte i miekkie! Co ja czekam dopiero na te gruntowe,
więc z tych co teraz to nie wiem co będzie.
- zetnij oba końce ogórków i zalewaj je gorącą solanką
Czemu lepiej zalewać gorącą solanką ?
Bo szybciej ogórki będą gotowe do jedzenia, szczególnie jak jeszcze zetniesz im
końce.
Czemu tak jest, nie wiem ale to sprawdzone w praktycznych testach
porównawczych...
Jest jeszcze jeden argument, już bardziej teoretyczny (choć praktyka mu nie
przeczy) za gorącą solanką i czystością.
Kiszenie to fermentacja mlekowa.
Ogórki się 'nie udają' jeżeli bakterie mlekowe przegrają z konkurencją i ogórki
zaczną po prostu gnić.
Jak bakterie mlekowe wygrają to zaczyna się już robić kwaśno i wtedy konkurencja
już ginie bez dyskusji.
A same ogórki i bakterie mlekowe (wbrew obawom niektórych) spokojnie znoszą
temperaturę gorącej zalewy, ich konkurencja gorzej.
Ogórki małosolne to w zasadzie ogórki solone - proces kiszenia tylko się
zaczyna.
Choć te na zimę robię prawie tak samo.
TomekD
|