Data: 2006-07-04 19:46:26
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"alantan" <a...@o...pl> wrote in message
news:e8eg26$1i6$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e8edqn$5p1$1@news.onet.pl...
>>
>> Władysławie,
>>
>> Czy możesz napisać jak wygląda zalecana róznica w ilości soli dla ogórków
>> małosolnych i kiszonych w przepisach z twojej bibliteczki - której
>> zaczynam tobie szczerze zadrościć :-)
>
> Władysław był pracownikiem Muzeum Narodowego!
>
>> Osobiście nie zgodzę się z tobą co chrzanu. On zmienia zdecydowanie smak
>> ogórków, też tych szybkich letnich.
>
> Sugerujesz, że Władysław chrzani z tym chrzanem. Ale pamiętaj, że
> Władysław jest naukową odmianą Panslavisty i podaje tylko to, co wyczyta w
> tej swojej bibliotece
>
>> Zarówno chrzan jak i czosnek zawierają fitoncydy które pomagają zapewne
>> zimowym ogórkom przetrwać w dobrej kondycji.
>
> http://luskiewnik.strefa.pl/stymulatory/preview/page
s/p7.htm
> tamze
> "Duże zasługi nad poznaniem fitoncydów mają rosyjscy naukowcy: wspomnieni
> Tokin i Niłow, ponadto Piewgowa, Fiłatowa, Janowicz, Kamieniew i
> Toropcew."
> No i kółko się zamyka:
> Władysław - jego ;-) biblioteka - fitoncydy - rosyjscy naukowcy.
> Stąd krok już do miłych sercu Władysławowi czasów (pamiętaj, że
> niesprawdzone plotki z archiwum pl.rec.kuchnia wskazują, że Władysław
> dostał to imię na cześć wielkiego polskiego rewolucjonisty - Władysława
> Gomułki)
> Ogórki kwaszone były zawsze w sprzedaży, nie były nigdy reglamentowane.
>
>> Co do temeratury zalewy to pewnie spotkałeś się też z pomysłem
>> blanszowania ogórków przed kiszeniem - aby zapewnienia im chrupkość ?
> Raczej, aby je zdezynfekować.
> Choć wydaje mi się, że chyba Władysław zalecał gdzieś mycie każdego z
> osobna w ciepłej wodzie z użyciem szczoteczki.
>
> alantan
Ależ tak się robi! Myje się kazdy z osobna szczoteczką - wyobraź sobie jak
plecki bolą po wymyciu 200kg schylając się nad wanną...
|