Data: 2006-07-05 09:23:26
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ludek Vasta napisał(a) 5/07/2006 9:29:
> Wladyslaw Los napsal(a):
>>> Czosnek już proporcjonalnie mniej na mój
>>> smak.
>
>> I dlatego nie trzeba go dodawać do małosolnych - bo zmienia smak, a one
>> i tak są na prędkie zużycie.
Słowo się rzekło i nastawiłam małą, eksperymentalną hodowlę ogórków
małosolnych. Mam tylko dwa pytania:
1. Rozumiem że nie powinno się szczelnie zamykać słoja z nimi? Bo mam taki
słoik z żelastwem i uszczelką, które umożliwiają szczelne zamknięcie, ale
chyba w przypadku kiszenia lepiej ten słoik nakryć talerzykiem?
2. Ogórki nastawiłam wczoraj wieczorem, ale oczywiście wiedziona niezdrową
ciekawością spróbowałam jednego już dziś rano. Miał on już lekki smak
solanki, zdziwiła mnie jednak jego gorzkość. Czy ten smak zniknie po
dłuższym kiszeniu, czy też po prostu trafiłam na gorzkie ogórki i takie też
będą jako małosolne?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|