Data: 2006-07-05 14:19:50
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-51F1EA.09234205072006@news.gazeta.pl...
>
> Stężenie solanki różne żródła różnie podają. Plus minus 50 do 80 g soli
> na litr wody tak w przypadku małosolnych jak kiszonych.
>
>> Co do temeratury zalewy to pewnie spotkałeś się też z pomysłem blanszowania
>> ogórków przed kiszeniem - aby zapewnienia im chrupkość ?
>
> Nie spotkałem się.
>
> Wg. znanych mi tradycyjnych przepisów, ogórki kiszone zalewa się solanką
> zimną, a małosolne letnią, gorącą lub nawet wrzątkiem (podobno aby
> szybciej się zakwasiły.) Następnie kiszone kwasi się w temperaturze
> piwnicznej przez kilka tygodni, a małosolne w pokojowej, lub nawet w
> pobliżu pieca kuchennego (Monatowa) przez 2-3 dni.
>
Przeraziłem się :-)
Ja daję ledwie łyżkę (czyli tak do 30g soli na litr wody tak do kiszonych jak
małosolnych).
Ale zrobię mały eksperyment i zobaczymy co wyjdzie.
Tym bardziej że spotkałem się z przepisem że solanka powinna 'być taka żeby
jajko pływało' a to jak kiedyś spróbowałem to było raczej tak dla 80g soli /
litr albo więcej.
Co do blanszowania zobacz np.
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2029020,54043,28846
51.html
Przeraziłem się po raz drugi :-)
U mnie małosolne stoją w kuchni, te zimę też w kuchni z tydzień zanim pomogę im
zejść do piwnicy.
Dzięki za odpowiedź,
TomekD
|