Data: 2006-07-05 14:01:40
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0D151AE.740B%notujaca@gazeta.pl...
> Ludek Vasta napisał(a) 5/07/2006 9:29:
> Słowo się rzekło i nastawiłam małą, eksperymentalną hodowlę ogórków
> małosolnych. Mam tylko dwa pytania:
>
> 1. Rozumiem że nie powinno się szczelnie zamykać słoja z nimi? Bo mam taki
> słoik z żelastwem i uszczelką, które umożliwiają szczelne zamknięcie, ale
> chyba w przypadku kiszenia lepiej ten słoik nakryć talerzykiem?
>
> 2. Ogórki nastawiłam wczoraj wieczorem, ale oczywiście wiedziona niezdrową
> ciekawością spróbowałam jednego już dziś rano. Miał on już lekki smak
> solanki, zdziwiła mnie jednak jego gorzkość. Czy ten smak zniknie po
> dłuższym kiszeniu, czy też po prostu trafiłam na gorzkie ogórki i takie też
> będą jako małosolne?
>
ad.1
Chyba nic się by się nie stało ale nie ma takiej potrzeby. Chyba że dla
zabezpiecznia ogórków przed sobą i domownikami :-)
ad.2
Po kilkunastu godzinach od zalania ogórki mogą mieć gorzkawy posmak.
Co ciekawe siła tej gorzkości nie zawsze jest taka sama ale zazwyczaj wszystko
wyrównuje się po 2-3 dniach.
TomekD
|