Data: 2006-07-05 14:41:04
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
TomekD napisał(a) 5/07/2006 16:01:
>> 1. Rozumiem że nie powinno się szczelnie zamykać słoja z nimi? Bo mam taki
>> słoik z żelastwem i uszczelką, które umożliwiają szczelne zamknięcie, ale
>> chyba w przypadku kiszenia lepiej ten słoik nakryć talerzykiem?
> ad.1
> Chyba nic się by się nie stało ale nie ma takiej potrzeby. Chyba że dla
> zabezpiecznia ogórków przed sobą i domownikami :-)
Żeby zabezpieczyć przed sobą to by nie wystarczyło, trzeba by jeszcze
zamknąć na kłódkę i wyrzucić kluczyk :-) Wygodniej byłoby mi zamknąc, bo
słoik jest szczelny, zastanowiło mnie tylko czy podczas kiszenia nie
wydobywają się jakieś gazy czy coś, co musi znaleźć ujście - nie chciałabym
znaleźć po pracy całą kuchnię upaćkaną ogórkiem i okruchami szkła ze
słoika... Myślisz że nie ma takiego ryzyka?
> ad.2
> Po kilkunastu godzinach od zalania ogórki mogą mieć gorzkawy posmak.
> Co ciekawe siła tej gorzkości nie zawsze jest taka sama ale zazwyczaj wszystko
> wyrównuje się po 2-3 dniach.
Trochę mnie pocieszyłeś :-) Wieczorem będzie kolejna degustacja, niestety
jak okażą się dobre to zarazem chyba ostatnia - malutko mam tych ogórków,
muszę kupić większy słój.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|