Data: 2006-07-05 14:57:05
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0D19C1F.7436%notujaca@gazeta.pl...
> TomekD napisał(a) 5/07/2006 16:01:
>
>>> 1. Rozumiem że nie powinno się szczelnie zamykać słoja z nimi? Bo mam
>>> taki
>>> słoik z żelastwem i uszczelką, które umożliwiają szczelne zamknięcie,
>>> ale
>>> chyba w przypadku kiszenia lepiej ten słoik nakryć talerzykiem?
>
>> ad.1
>> Chyba nic się by się nie stało ale nie ma takiej potrzeby. Chyba że dla
>> zabezpiecznia ogórków przed sobą i domownikami :-)
>
> Żeby zabezpieczyć przed sobą to by nie wystarczyło, trzeba by jeszcze
> zamknąć na kłódkę i wyrzucić kluczyk :-) Wygodniej byłoby mi zamknąc, bo
> słoik jest szczelny, zastanowiło mnie tylko czy podczas kiszenia nie
> wydobywają się jakieś gazy czy coś, co musi znaleźć ujście - nie
> chciałabym
> znaleźć po pracy całą kuchnię upaćkaną ogórkiem i okruchami szkła ze
> słoika... Myślisz że nie ma takiego ryzyka?
>
>> ad.2
>> Po kilkunastu godzinach od zalania ogórki mogą mieć gorzkawy posmak.
>> Co ciekawe siła tej gorzkości nie zawsze jest taka sama ale zazwyczaj
>> wszystko
>> wyrównuje się po 2-3 dniach.
>
> Trochę mnie pocieszyłeś :-) Wieczorem będzie kolejna degustacja, niestety
> jak okażą się dobre to zarazem chyba ostatnia - malutko mam tych ogórków,
> muszę kupić większy słój.
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Wydobywa się głównie dwutlenek węgla - to on nadaje małosolnym dodatkowy
kwaśny musujący smak (prócz oczywiście kwasu mlekowego), ten ostatni jest w
ogórkach na zimę i to odróżnia jedne od drugich...
Dlatego nie można szczelnie zamykać.
Dlatego mam fermentor z:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa
_p=6&przedm=184145&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F18314
1&grp=&sortuj=kod
i pokrywę z rurką fermentacyjną:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa
_p=6&przedm=867762&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F18314
1&grp=&sortuj=kod
Dzięki czemu żadna muszka mi nie wejdzie, a i w atmosferze dwutlenku węgla
pleśnie się nie zalęgną...
|