Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ogórki małosolne
Date: Wed, 5 Jul 2006 16:57:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <e8gk0o$5qr$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e4abnm$95s$1@inews.gazeta.pl> <e8dgdc$bk$1@news.onet.pl>
<w...@n...gazeta.pl> <e8edqn$5p1$1@news.onet.pl>
<w...@n...gazeta.pl> <e8fpo6$2qc$1@news.onet.pl>
<C0D151AE.740B%notujaca@gazeta.pl> <e8ggob$ksp$1@news.onet.pl>
<C0D19C1F.7436%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbu4.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1152111449 5979 83.6.210.4 (5 Jul 2006 14:57:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Jul 2006 14:57:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0627-1, 2006-07-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272434
Ukryj nagłówki
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0D19C1F.7436%notujaca@gazeta.pl...
> TomekD napisał(a) 5/07/2006 16:01:
>
>>> 1. Rozumiem że nie powinno się szczelnie zamykać słoja z nimi? Bo mam
>>> taki
>>> słoik z żelastwem i uszczelką, które umożliwiają szczelne zamknięcie,
>>> ale
>>> chyba w przypadku kiszenia lepiej ten słoik nakryć talerzykiem?
>
>> ad.1
>> Chyba nic się by się nie stało ale nie ma takiej potrzeby. Chyba że dla
>> zabezpiecznia ogórków przed sobą i domownikami :-)
>
> Żeby zabezpieczyć przed sobą to by nie wystarczyło, trzeba by jeszcze
> zamknąć na kłódkę i wyrzucić kluczyk :-) Wygodniej byłoby mi zamknąc, bo
> słoik jest szczelny, zastanowiło mnie tylko czy podczas kiszenia nie
> wydobywają się jakieś gazy czy coś, co musi znaleźć ujście - nie
> chciałabym
> znaleźć po pracy całą kuchnię upaćkaną ogórkiem i okruchami szkła ze
> słoika... Myślisz że nie ma takiego ryzyka?
>
>> ad.2
>> Po kilkunastu godzinach od zalania ogórki mogą mieć gorzkawy posmak.
>> Co ciekawe siła tej gorzkości nie zawsze jest taka sama ale zazwyczaj
>> wszystko
>> wyrównuje się po 2-3 dniach.
>
> Trochę mnie pocieszyłeś :-) Wieczorem będzie kolejna degustacja, niestety
> jak okażą się dobre to zarazem chyba ostatnia - malutko mam tych ogórków,
> muszę kupić większy słój.
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Wydobywa się głównie dwutlenek węgla - to on nadaje małosolnym dodatkowy
kwaśny musujący smak (prócz oczywiście kwasu mlekowego), ten ostatni jest w
ogórkach na zimę i to odróżnia jedne od drugich...
Dlatego nie można szczelnie zamykać.
Dlatego mam fermentor z:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa
_p=6&przedm=184145&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F18314
1&grp=&sortuj=kod
i pokrywę z rurką fermentacyjną:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa
_p=6&przedm=867762&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F18314
1&grp=&sortuj=kod
Dzięki czemu żadna muszka mi nie wejdzie, a i w atmosferze dwutlenku węgla
pleśnie się nie zalęgną...
|