Data: 2006-07-05 10:33:15
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: richo nazca <n...@n...nospam.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
notujaca napisał(a):
> 1. Rozumiem że nie powinno się szczelnie zamykać słoja z nimi? Bo mam taki
> słoik z żelastwem i uszczelką, które umożliwiają szczelne zamknięcie, ale
> chyba w przypadku kiszenia lepiej ten słoik nakryć talerzykiem?
Musisz docisnąć ogórki w słoju, żeby nie wypływały na powierzchnię bo
się popsują. Włóż talerzyk do słoja, a na talerzyk np. kamień.
> 2. Ogórki nastawiłam wczoraj wieczorem, ale oczywiście wiedziona niezdrową
> ciekawością spróbowałam jednego już dziś rano. Miał on już lekki smak
> solanki, zdziwiła mnie jednak jego gorzkość. Czy ten smak zniknie po
> dłuższym kiszeniu, czy też po prostu trafiłam na gorzkie ogórki i takie też
> będą jako małosolne?
Będą.
--
richo
|