Data: 2006-07-05 12:08:31
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:e8fqae$g0d$1@inews.gazeta.pl...
> Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> napisał(a):
>
>> A jak cebula? Mnie zabraklo troche ogorkow w sloiku, jeden ogorek staral
>> sie przez luz wyplynac na powierzchnie, wiec zapchalem miejsce cebula,
>> zeby wszystko trzymalo sie pod powierzchnia. Czy bedzie miala cebula
>> wplyw na kiszenie ("malosolnienie")?
>
> Myślę, że z powodów biochemicznych i innych bakteriologicznych - wpływ
> będzie miała podobny do czosnku, ale z powodów smakowych - trudno mi się
> wypowiedzieć. Nie próbowałam kiszonej cebuli. Chyba na naszych oczach
> powstaje nowa jakość :-)
>
> Ania
Wcale nie nowa - przyprawy nie tylko konserwują i wpływają na smak i w
małosolnych też to jest ważne.
Bo niektórzy tu twierdzą, że trzeba szynke gotować koniecznie w małym
garnku, jak prabacia robiła...
|