Data: 2006-07-04 19:35:24
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "alantan" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e8edqn$5p1$1@news.onet.pl...
>
> Władysławie,
>
> Czy możesz napisać jak wygląda zalecana róznica w ilości soli dla ogórków
> małosolnych i kiszonych w przepisach z twojej bibliteczki - której
> zaczynam tobie szczerze zadrościć :-)
Władysław był pracownikiem Muzeum Narodowego!
> Osobiście nie zgodzę się z tobą co chrzanu. On zmienia zdecydowanie smak
> ogórków, też tych szybkich letnich.
Sugerujesz, że Władysław chrzani z tym chrzanem. Ale pamiętaj, że Władysław
jest naukową odmianą Panslavisty i podaje tylko to, co wyczyta w tej swojej
bibliotece
> Zarówno chrzan jak i czosnek zawierają fitoncydy które pomagają zapewne
> zimowym ogórkom przetrwać w dobrej kondycji.
http://luskiewnik.strefa.pl/stymulatory/preview/page
s/p7.htm
tamze
"Duże zasługi nad poznaniem fitoncydów mają rosyjscy naukowcy: wspomnieni
Tokin i Niłow, ponadto Piewgowa, Fiłatowa, Janowicz, Kamieniew i Toropcew."
No i kółko się zamyka:
Władysław - jego ;-) biblioteka - fitoncydy - rosyjscy naukowcy.
Stąd krok już do miłych sercu Władysławowi czasów (pamiętaj, że
niesprawdzone plotki z archiwum pl.rec.kuchnia wskazują, że Władysław dostał
to imię na cześć wielkiego polskiego rewolucjonisty - Władysława Gomułki)
Ogórki kwaszone były zawsze w sprzedaży, nie były nigdy reglamentowane.
> Co do temeratury zalewy to pewnie spotkałeś się też z pomysłem
> blanszowania ogórków przed kiszeniem - aby zapewnienia im chrupkość ?
Raczej, aby je zdezynfekować.
Choć wydaje mi się, że chyba Władysław zalecał gdzieś mycie każdego z osobna
w ciepłej wodzie z użyciem szczoteczki.
alantan
|