Data: 2000-09-21 09:42:37
Temat: Re: pasztetowa - jak?
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Boguslaw Kempny wrote:
>
> Postaram sie znalezc przepis, to posle.
Dlugo to trwalo, pzrepraszam, nie mialem czasu. Podaje przepis
na taka prawdziwa, z domowego swiniobicia:
1 kg tlustego podgardla
1 kg watroby
20 dkg sloniny
dwie bulki
7 dkg soli 3 dkg przypraw - pieprz, majeranek, galka muszkatolowa
jelita (o to w domu najtrudniej, mozna sprobowac pasteryzowaz w
sloikach,
smak ten sam, ale mniej atrakcyjne)
Podgardle i watrobe ugotowac do miekkosci, po ostudzeniu przepuscic
wszystko
przez maszynke do miesa z drobna siatka (bulke namoczonyc i odcisnac).
Wymieszac starannie dodajac przyprawy i troche rosolu
z gotowania podgardla. Napelnic jelito (sloiki) luzno, zeby nie peklo
i gotowac na bardzo malym ogniu przez 45 minut. Uwaga, ogien musi byc
bardzo maly, woda nie moze wrzec, bo jelita popekaja.
To przepis z ksiazki "Krupnioki i moczka, czyli gawedy o kuchni
slaskiej"
Przepisalem prawie doslownie, ale mam wrazenie, ze autorka zapomniala o
cebuli?
BK
1 kg
> BK
|