Data: 2011-12-13 09:10:12
Temat: Re: pieczenie chleba- problem
Od: "ZS" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> W dodatku ostatnio dzieliłam się nim i
>> musiałam ruszyć standardową ilość mąki porcją o połowę mniejszą.
>> Tyle że nie używam takiego prosto wyjętego z zimna. Jak planuję rozruch
>> na wieczór, to rano wyjmuję zaczyn z lodówki i stawiam w okolicach
>> kuchni.
Wszystko się zgadza. Jeżelil nastawiam wieczorem chleb i chcę na rano to
wrzucam zakwas mąke, lekko przekręcę ręcznie albo i nie, a rano mam piekny
chleb. Ale jak chcę od razu z lodówki zakwas dać taki co 3 dni stoi (bo co
2-3 dni chleb piekę) to raczej dodaję wtedy troszeczkę drożdży bo raz mi
poprostu nie wyrasta.
Jak ktos codziennie robi chleb to w ogóle nie ma problemu bo nie musi chować
do lodówki zakwasu.
|