Data: 2010-12-27 21:07:31
Temat: Re: placek - makowiec
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>...... i pokrywasz to wzorem w paski
> lub kratkę z cieniutkich a szerokich wstążek z tego samego ciasta
> kruchego, którego część sobie zostawiasz. ...
Można szybciej:
ciasto zagniatasz szybko i niedokładnie, tak by została kruszonka.
Z dobże wyrobionego ciasta wyklejasz dno (a do szarlotki także boki),
resztą posypujesz na końcu.
I nie tszeba się męczyć z wałkowaniem i cienciem na paseczki, ani na
rolowanie ciasta w wałeczki.
>Klasyczne ciasto kruche 3:2:1 (mąka:tłuszcz:cukier) ....
Nie za dużo cukru?
Czasem cukru może nie być wcale.
I nie ma napisane w czym jest miara, pewnie gram,
to nie wygodna miara.
> Zaraz mnie tu "zjedzą" różni kulinarni puryści ale ja TAK robię
> i tej wersji będę się trzymał :)
I widzisz, nikt cię nie zjadł.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|