Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online
.de!newsfeed.neostrada.pl!nemesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Date: Mon, 9 Jun 2008 11:49:56 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 42
Message-ID: <g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <g2dn0r$8b1$1@atlantis.news.neostrada.pl> <4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: abcj67.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1213005427 16534 83.6.225.67 (9 Jun 2008 09:57:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Jun 2008 09:57:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 080609-0, 2008-06-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313792
Ukryj nagłówki
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
>
>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu spageti.
> Albo
>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z dziurka
>> ktora
>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie znalazlem w
>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
>> Pozdrawiam
>> Krzysiek
>>
>>
>
> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej podzielić na
> takie porcje paczkę makaronu.
> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki opisać i
> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest potrzebne
Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka tania i
dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla bardzo
zaawansowanych kuchmistrzów.
Na Allegro:
http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_wa
ga_kuchenna_inox_max_5kg_najtaniej.html#photo
Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami (naukowa i
techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest zwany
tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i kciuka, jako
bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po odmierzeniu
TIP-TOP.
P.S.
Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach WŁOSKIEJ
maszynki do spagetti firmy MARCATO, w której na spagetti wystarczy zwykła
mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska, babuni i jaka jeszcze kto
woli) aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg zastosować 10 jajek i ani kropli
wody.
Takie spagetti - gwarantuję - po ugotowaniu będzie AL DENTE !!!
|