Data: 2008-06-09 09:49:56
Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: "Panslavista" <p...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
>
>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu spageti.
> Albo
>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z dziurka
>> ktora
>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie znalazlem w
>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
>> Pozdrawiam
>> Krzysiek
>>
>>
>
> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej podzielić na
> takie porcje paczkę makaronu.
> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki opisać i
> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest potrzebne
Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka tania i
dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla bardzo
zaawansowanych kuchmistrzów.
Na Allegro:
http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_wa
ga_kuchenna_inox_max_5kg_najtaniej.html#photo
Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami (naukowa i
techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest zwany
tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i kciuka, jako
bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po odmierzeniu
TIP-TOP.
P.S.
Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach WŁOSKIEJ
maszynki do spagetti firmy MARCATO, w której na spagetti wystarczy zwykła
mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska, babuni i jaka jeszcze kto
woli) aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg zastosować 10 jajek i ani kropli
wody.
Takie spagetti - gwarantuję - po ugotowaniu będzie AL DENTE !!!
|