Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyszedł czas na barszcz czerwony- kiszenie
Date: Fri, 29 Sep 2006 21:06:41 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 50
Message-ID: <efjqu0$7g8$1@news.onet.pl>
References: <ef38m6$g18$1@news.onet.pl> <ef3fhj$tbe$1@opal.icpnet.pl>
<ef6apv$ef6$1@news.onet.pl> <efd418$k8c$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd64.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1159556865 7688 213.76.90.64 (29 Sep 2006 19:07:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Sep 2006 19:07:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279140
Ukryj nagłówki
Witam!
Użytkownik Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:efd418$k8c$...@o...icpnet.pl...
> > Sposoby? Czystość pojemnika i produktów. Wszystko co potrzebne do
> > ukiszenia
> > czegokolwiek jest w powietrzu. Dlatego czyścić, wyparzać itd...
> > A przysłaniać wielokrotnie złożoną gazą lub czymś równie "ścisłym".
>
> Tak mi się skojarzyło... A co myslisz o dorzucaniu chleba razowego do
> zakwasu? Moja Babcia zawsze tak robiła, ale nie pamiętam, czy powodowało
to
> powstawanie pleśni.
> Kupiłam właśnie buraki, wyparzyłam garnek kamienny i chcę zrobić drugie
> podejście. Boję się, żeby znowu coś sę nie popsuło.
Dodawanie chleba razowego do zakwasu to częsta i umiarkowanie IMHO
uzasadniona praktyka.Uzasadniona pod warunkiem, że chleb był
produkowany na zakwasie i nie zawiera "dziwnych" polepszaczy
(niestety, coraz to rzadsze).
Ale wokól tego jest sporo nieścisłości - ten chleb ma być niby
"starterem", ale przecież bakterie mlekowe w chlebie wyginęły
w procesie pieczenia.
Skłaniam się ku temu raczej, że środowisko kwasu mlekowego
(czyli zakwas/kiszonka) spowalnia namnażanie pleśni (której zarodniki
i tak są w roztworze), więc jest niejako zabezpieczeniem przed pleśnią.
Jak ktoś piecze własny chleb wie, że taki "swój" na zakwasie rzadko
pleśnieje.
Ale w ten sposób równie dobrze możnaby wlać parę kropli kwasu mlekowego
(do kupienia w sklepach spożywczych). Poza tym ileż tego chleba można
dodać i jakie będzie stężenie kwasu mlekowego? Wydaje się, że to działanie
będzie pomijalne.
Powiem szczerze, powyższe jest "na chłopski rozum" i powinno być
raczej tylko przyczynkiem do dyskusji - może jakiś technolog żywności
się wypowie?
Osobiście nie dodaję chleba przy stawianiu zakwasu czy kiszeniu
czegokolwiek.
BTW nasze babcie robiły wiele "czarownych" operacji w kuchni i jakoś
wszyscy mile wspominamy ich potrawy smaki. A i powtarzamy chętnie
te zabiegi :-)
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|