Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przyszedł czas na barszcz czerwony- kiszenie Re: przyszedł czas na barszcz czerwony- kiszenie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: przyszedł czas na barszcz czerwony- kiszenie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyszedł czas na barszcz czerwony- kiszenie
Date: Sat, 30 Sep 2006 09:17:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <efl5n2$cn7$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ef38m6$g18$1@news.onet.pl> <ef3fhj$tbe$1@opal.icpnet.pl>
<ef6apv$ef6$1@news.onet.pl> <efd418$k8c$1@opal.icpnet.pl>
<efjqu0$7g8$1@news.onet.pl> <efl48c$3p8$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw84.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1159600675 13031 83.6.212.84 (30 Sep 2006 07:17:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Sep 2006 07:17:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0639-4, 2006-09-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279146
Ukryj nagłówki


"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:efl48c$3p8$1@opal.icpnet.pl...
>> ...
>> BTW nasze babcie robiły wiele "czarownych" operacji w kuchni i jakoś
>> wszyscy mile wspominamy ich potrawy smaki. A i powtarzamy chętnie
>> te zabiegi :-)
>
> No właśnie. Pamiętam, jak Babcia dodawała zawsze obowiązkowo skórkę chleba
> razowego do zakwasu na barszcz wigilijny, ale nie pamiętam, jak udało jej
> się uchronić zakwas przed pleśnią, bo wiem na pewno, że nie wyparzała
> garnka kamiennego, tylko zwyczajnie go płukała wodą.
>
> Tym razem wymyłam porządnie garnek, wyparzyłam, włożyłam pokrojone buraki
> i zalałam bardzo ciepłą wodą. Teraz stoi sobie w kuchni przykryty gazą i
> zaczyna się powoli coś dziać, ale na szczęście póki co pleśni ani śladu.
> oby tak dalej :-)
>
> Dzięki bardzo za podpowiedzi
> Pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka

Witaj!

To wcale nie było głupie z tą skórką chleba - startową pożywką dla bakterii
mlekowych. Te ulepszacze dodawane do mąki, z której obecnie piecze się
chleb, to nie tylko węglan sodowy, czy witamina C, ale enzymy, a nawet
pleśnie, które szybciej wyrastają niż normalne drożdże. Dlatego wszystko po
domach pleśnieje - także przy nadmiernej czystości - rodzą się kultury
odporne na środki czystości i nie mając konkurencji - zawsze bakterio i
grzybostatycznej rozwijają się błyskawicznie atakując wszystko, co się
nadaje na przerób, także zwierzęta i ludzi... W tym ostatnim przypadku
proszki do prania oraz odzież z syntetyków, których gotować nie można, też
zrobiły swoje.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.09 ABC
30.09 Barbara K.
01.10 ABC
01.10 Prawusek
01.10 Barbara K.
01.10 Prawusek
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?