Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyszedł czas na barszcz czerwony- kiszenie
Date: Sat, 30 Sep 2006 09:17:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <efl5n2$cn7$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ef38m6$g18$1@news.onet.pl> <ef3fhj$tbe$1@opal.icpnet.pl>
<ef6apv$ef6$1@news.onet.pl> <efd418$k8c$1@opal.icpnet.pl>
<efjqu0$7g8$1@news.onet.pl> <efl48c$3p8$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw84.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1159600675 13031 83.6.212.84 (30 Sep 2006 07:17:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Sep 2006 07:17:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0639-4, 2006-09-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279146
Ukryj nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:efl48c$3p8$1@opal.icpnet.pl...
>> ...
>> BTW nasze babcie robiły wiele "czarownych" operacji w kuchni i jakoś
>> wszyscy mile wspominamy ich potrawy smaki. A i powtarzamy chętnie
>> te zabiegi :-)
>
> No właśnie. Pamiętam, jak Babcia dodawała zawsze obowiązkowo skórkę chleba
> razowego do zakwasu na barszcz wigilijny, ale nie pamiętam, jak udało jej
> się uchronić zakwas przed pleśnią, bo wiem na pewno, że nie wyparzała
> garnka kamiennego, tylko zwyczajnie go płukała wodą.
>
> Tym razem wymyłam porządnie garnek, wyparzyłam, włożyłam pokrojone buraki
> i zalałam bardzo ciepłą wodą. Teraz stoi sobie w kuchni przykryty gazą i
> zaczyna się powoli coś dziać, ale na szczęście póki co pleśni ani śladu.
> oby tak dalej :-)
>
> Dzięki bardzo za podpowiedzi
> Pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka
Witaj!
To wcale nie było głupie z tą skórką chleba - startową pożywką dla bakterii
mlekowych. Te ulepszacze dodawane do mąki, z której obecnie piecze się
chleb, to nie tylko węglan sodowy, czy witamina C, ale enzymy, a nawet
pleśnie, które szybciej wyrastają niż normalne drożdże. Dlatego wszystko po
domach pleśnieje - także przy nadmiernej czystości - rodzą się kultury
odporne na środki czystości i nie mając konkurencji - zawsze bakterio i
grzybostatycznej rozwijają się błyskawicznie atakując wszystko, co się
nadaje na przerób, także zwierzęta i ludzi... W tym ostatnim przypadku
proszki do prania oraz odzież z syntetyków, których gotować nie można, też
zrobiły swoje.
|