Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "kogutek" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przywieranie chleba do blaszki
Date: Fri, 29 Oct 2010 23:11:28 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 28
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <4ccb193f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1288386689 2002 213.180.130.18 (29 Oct 2010 21:11:29 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Oct 2010 21:11:29 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 188.33.159.107, 10.174.28.56
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12)
Gecko/20101026 AskTbVD/3.8.0.12304 Firefox/3.6.12
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331237
Ukryj nagłówki
>
> > Gdzieś robisz błąd. Napisz w kolejności jakie czynności wykonujesz zanim
> > trafi
> > do foremki.
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
> jak zrobię ciasto na chlebek to smaruje blaszkę olejem potem wylewam ciasto
> i wkładam blaszkę na 12 godzin do piekarnika zimnego oczywiscie tam sobie
> rośnie a po tych 12 godzinach włańczam piekarnik i sie piecze tak mam w
> przepisie
> pozdrawiam
>
>
Powinno być tak
Masz ciasto. W tym pojemniku co mieszałaś, dedukuję ze to jakiś mikser, stawiasz
cisto w ciepłym miejscu. Ok 30 stopni. Mo prawie podwoić objętość. Jak urośnie
to wyciągasz go z tego pojemnika na stolnicę posypaną mąką. I chwilę wyrabiasz.
Wszystkie ciasta drożdżowe tak się robi. Chleb to odmiana cista drożdżowego.
Mąka przykleja się do cista i ciasto się nie lepi. Wkładasz wtedy do
posmarowanego olejem pojemnika w którym będzie się piekło. Znowu w ciepłe
miejsce. Jak urośnie tyle ile potrzeba to do pieczenia. Jak rośnie to trzeba
posmarować wodą bochenek z wierzchu. Z mąki co byłą przyklejona robi się klajser
i zalepia pory, ciasto lepiej rośnie.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|