Data: 2010-10-29 21:11:28
Temat: Re: przywieranie chleba do blaszki
Od: "kogutek" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> > Gdzieś robisz błąd. Napisz w kolejności jakie czynności wykonujesz zanim
> > trafi
> > do foremki.
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
> jak zrobię ciasto na chlebek to smaruje blaszkę olejem potem wylewam ciasto
> i wkładam blaszkę na 12 godzin do piekarnika zimnego oczywiscie tam sobie
> rośnie a po tych 12 godzinach włańczam piekarnik i sie piecze tak mam w
> przepisie
> pozdrawiam
>
>
Powinno być tak
Masz ciasto. W tym pojemniku co mieszałaś, dedukuję ze to jakiś mikser, stawiasz
cisto w ciepłym miejscu. Ok 30 stopni. Mo prawie podwoić objętość. Jak urośnie
to wyciągasz go z tego pojemnika na stolnicę posypaną mąką. I chwilę wyrabiasz.
Wszystkie ciasta drożdżowe tak się robi. Chleb to odmiana cista drożdżowego.
Mąka przykleja się do cista i ciasto się nie lepi. Wkładasz wtedy do
posmarowanego olejem pojemnika w którym będzie się piekło. Znowu w ciepłe
miejsce. Jak urośnie tyle ile potrzeba to do pieczenia. Jak rośnie to trzeba
posmarować wodą bochenek z wierzchu. Z mąki co byłą przyklejona robi się klajser
i zalepia pory, ciasto lepiej rośnie.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|