Data: 2014-05-27 20:49:51
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 27 May 2014 19:02:12 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1a0qqwiqfrciy.qihdxxpim58i$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 26 May 2014 09:34:17 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
>>> news:lluoss$37e$1@node1.news.atman.pl...
>>>>
>>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
>>>> dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
>>>>
>>>> Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>
>>>>
>>>>>
>>>>> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
>>>>> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
>>>>> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
>>>>> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>>>>
>>>> Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się
>>>> na
>>>> spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym
>>>> sukcesem.
>>>> Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak
>>>> wyjdzie
>>>> WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
>>>> wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło
>>>> to
>>>> specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i
>>>> podkreślić -
>>>> niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
>>>> a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos
>>>> Annos!!!!
>>>> pozdr
>>>> Stefan
>>>
>>> Dzięki- to dopiero na 9 czerwca, no ale masz może jakiś przepis na takie
>>> ciasto chlebowe- ew. uwagi do tego?
>>
>> Konkretnego swojego przepisu żadnego nie mam, bo piekę "na oko" i za
>> każdym
>> razem coś zmieniam. Jedno jest niezmienne - daję przeważnie 1/4 kg mąki
>> żytniej i 3/4 kg pszennej, drożdży 2 dag na kg tej mieszanki, plus 3
>> łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru do zaczynu drożdżowego, plus do ciasta
>> dwie łyżki oleju.
>> Jakieś dodatki wzbogacające ewentualnie też - ziarna, otręby itp. Wody
>> tyle, żeby ciasto miało konsystencję jeszcze lepką, ale zdatną do
>> zagniatania, nie może być twarde jak na zacierkę. :-)
>>
>> Ale dla Ciebie na pierwszy raz polecam to:
>> http://kotlet.tv/chleb-klasyczny/
>>
>> A jeszcze lepiej, bo efekt raczej pewny - kupienie mieszanki chlebowej w
>> sklepie i skorzystanie z przepisu na opakowaniu. Do rybki wystarczy pół
>> porcji ciasta, wywałkować przed drugim (ja przeprowadzam wyrastanie w
>> dwóch
>> etapach) wyrośnięciem, podsypujac mąką - grubość ciasta ok. 2 cm. Na czas
>> rośniecia ciasto ma mieć cieplutko i ma nie wysychać, więc warto przykryć
>> dużą miską np :-)
>>
>
> Też tak myślę, żeby może kupić. Jaki będzie najlepszy? Wydaje mi się, że
> dodatki w rodzaju otrębów tu nie będą pasować. Chciałbym chleb najbardziej
> zbliżony do takiego "wielkanocnego"- taki mały, okrągły chlebek, do którego
> wlewa się biały barszcz. No cóż- trzeba bdzie się z tym zmierzyć. Ewa mi
> podrzuciła pomysł na origami- wygląda super. Boję się jednak, czy dam
> radę:-)
Jak to okrągły??? Ryba jest podłużna wszak 3-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|