Data: 2020-11-26 20:28:32
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
czwartek, 26 listopada 2020 o 19:33:45 UTC+1 dwa cepeliny napisał(a):
> @ZKapelinder
> >Ale po zmieszaniu 1/3 z mąka pszenna wychodzi super chleb. Od kilku lat tylko taki
piekę.
> Dlaczego ? Przekonaj mnie.
> Bez drożdży i zakwasu ? To chyba podpłomyk.
>
>
> @JarekS
> >Żeliwny saganek w każdym domu był, napełniało się go ziemniakami,
> >wędlinami i niezbyt dużym dodatkiem innych warzyw (liść kapusty
> >na dno i na wierzch) -- a potem jazda
> to są wakacje )) i to jeszcze przed zarazą morową.....
Skąd informacja że nie używam środków spulchniajacych. Używam. Według własnego
patentu zrobiłem zaczyn. Piekę chleb od wielu lat co drugi dzień. Zaczynem jest ok
40% ciasta wymieszanego raz przez maszynkę. Ujmuje po pierwszym mieszaniu część
ciasta i wkładam do lodówki. Do reszty dosypuje sól i proces idzie dalej. Jedyna
różnica do oryginalnego programu jest taka że po drugim wymieszaniu nastawiam program
podstawowy i 6 godzin do jego rozpoczęcia. Śmigło jest zdjęte i silnik wyłączony.
Wstaję rano i mam świeży, pachnący chleb.
|