Data: 2020-11-27 08:08:29
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2020-11-26 o 20:45, Zenek Kapelinder pisze:
> czwartek, 26 listopada 2020 o 20:15:07 UTC+1 Michal Jankowski napisał(a):
>> W dniu 26.11.2020 o 17:54, Zenek Kapelinder pisze:
>>> Tak zmielone a raczej zmiażdżone nasiona zboża jakoś się nazywaja ale
>>> nie jestem ze wsi i zapomniałem.
>> Śruta?
>>> Z samego tego wynalazku chleb nie był super smaczny chociaż zjadliwy.
>>> Ale po zmieszaniu 1/3 z mąka pszenna wychodzi super chleb. Od kilku
>>> lat tylko taki piekę.
>>>
>> To jak to kupujesz, skoro nie pamiętasz nazwy?
>>
>> MJ
> To nie śruta. Bardziej zmiażdżone niż śruta. Jest dwóch sprzedawców tego czegoś na
Bałuckim Rynku. Oni to maka razowa nazywają. Ale to nie jest mąka razowa. Mąka razowa
kupiona w sklepie jest podobna ale to nie to samo. Z czymś takim spotkałem się jak
byłem młody i piękny. Byłem kiedyś na wsi na wakacjach i gospodarz gotował ziemniaki,
do gorących dosypywał czegos takiego i jak się zaparzyła od temperatury i wystygło to
dawal swiniom do jedzenia. Szybciej otręby z których nie odsiano mąki. Podobno
pieczywo z czymś takim jest zdrowe. A na dodatek mnie smakuje.
>
Ospa - tak w Małopolsce mówią. Do tego siekane pokrzywy.
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|