Data: 2010-09-25 21:55:58
Temat: Re: pytania o pieczenie chleba
Od: "k...@g...pl" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 25 Wrz, 22:13, xy <x...@x...sorry> wrote:
> Wzialem sie za pieczenie chleba, fajna sprawa, nawet nienajgorzej
> wychodzi, ale nie do konca, stad pytania:
>
> 1) jak uzyskac taka mocno ciemnobrazowa skorke, mnie wychodzi raczej w
> kolorze skorki z ciasta drozdzowego?
>
> 2) w kuchence elektrycznej jak piec? mam amice i daj tryb ciasto
> (grzanie gorne, dolne, wentylator) i daje 210 stopni, wkladam chleb, po
> 15 minutach obnizam temperature do 180 stopni, ale mam wrazenie, ze ta
> amica ma tendencje do wysuszania ciasta, mozna jakos lepiej?
>
> 3) chleb przenno-zytni, czy ciasto moze sie kleic czy powinno byc takie
> jak drozdzowka odchodace od palcow (mam wrazenie, ze maka zytnia
> powoduje ze zawsze mocno sie klei), jaka powinna byc prawidlowa
> konsystencja, jak to sprawdzic?
>
> co jeszcze mozecie doradzic? jakie triki?
Ciemną skórkę uzyskasz za pomocą twz. glazurki. Można robić glazurkę
ze zwykłego mleka. Smarujesz wierzch chleba przed pieczeniem
pędzelkiem umaczanym w mleku.
Można też stosować bardziej zaawansowane glazury z dodatkiem cukru,
jaja roztrzepanego. Ale radzę zacząć od zwykłego mleka.
|