Data: 2000-11-25 20:51:39
Temat: Re: ryz do sushi
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ryz do sushi musi byc specjalnego gatunku. Ziarna tego ryzu sa grube i
krotkie, jest on bardziej klejacy sie po ugotowaniu. Do 1 szklanki ryzu
dolac 3 szklanki wody, doprowadzic do wrzenia, gotowac na ostrym ogniu 5
minut, zmniejszyc ogien do najmniejszego (czy ktos pamieta plytki
azbestowe?), i dusic-parzyc 20 minut.
Ten goracy ryz, tuz po ugotowaniu, nalezy przelozyc do drewnianej miski,
rozprowadzic po sciankach i spryskac goraca mieszanka ryzowego octu i
cukru, w proporcji 3 lyzki octu, 2 lyzki cukru na 1 szklanke ryzu. Ocet
z cukrem powinien byc zagotowany do rozpuszczenia cukru. Ryz uzywany do
rolowania sushi powinien byc letni w momencie, gdy go suhsimaster bierze
do reki. Zimny ryz i zimne, schlodzone sushi jest uwazane przez
Japonczykow za takie barbarzynstwo, jak np. jedzenie schlodzonego
bigosu. Fu!
MB
Marek Drabik wrote:
>
> Witam,
> Wpadlem tu po raz pierwszy wiec pozdrawiam wszystkich milosnikow jedzenia przy
klawiaturze.
> I pytanko : czy ktos moze podzielic sie radami praktycznymi jak sprawnie ugotowac
ryz do sushi.
> Z gory dzieki,
> Pozdr, MDR
|