Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "agatka" <a...@g...univ.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż....-jaki ?
Date: Thu, 1 May 2003 13:59:39 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 30
Message-ID: <b8r25g$53v$1@korweta.task.gda.pl>
References: <b8pfmn$q9$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: "agatka" <a...@g...univ.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: student57.brzezno.univ.gda.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1051790320 5247 213.192.70.57 (1 May 2003 11:58:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 May 2003 11:58:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154582
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomek" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b8pfmn$q9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam szanownych grupowiczow !:)
> Mam nastepujace pytanie, dzis jadlem potrawke meksykanska z ryzem, czesto
> robie sobie takie potrawy z wykorzystaniem ryzu.
> Moje zdziwienie zaczelo sie gdy ryz ktory jadlem byl jak "papka" i jakis
bez
> smaku, wiem ze ten ryz byl ok, bo wczesniej robile na tym samym ryzu i byl
> bardzo dobry, czyzby torebka torebce nie rowna ?
> A moje pytanie to, czy jest jakis naprawde dobry ryz, aby sie nie obwawiac
> takich podobnych nie smakow:)? Chcialbym aby byl kruchy, nie kleil sie i
> mial to cos:)
osobiscie kupuje 1.kg jakiegos zwyklego ryzu, (dlugoziarnisty o ile dobrze
pamietam). Gotuje ryz bardzoo czesto(studenckie zycie) i robie to w ten
sposob:
Wlewam do garnka duzo wody (tak prawie caly) i stawiam na silnym ogniu. Gdy
zaczyna sie gotowac, wsypuje plaska lyzke soli,nastepnie biore ryz i
odmierzam lyzkami (na jedna osobe wychodzi mi ok 5 lyzek).Zmniejszam ogien
na malutki, mieszam. Zostawiam w spokoju na 15 minut. Przed koncem gotowana
jeszcze mieszam i sprawdzam czy aby na pwno jest ladnie ugotowany, potem
zdejmuje z ognia i wsypuje na sitko.PO tym czasie jest ugotowany i sypki. i
nie klei sie.I bardzo dobry.Wiem jest mnostwo sposobow na ugotowanie
smacznego ryzu, poki co skutecznie stosuje wlasnie ten:))
--
pozdrawiam
***agatka****
|