Data: 2003-05-01 11:59:39
Temat: Re: ryż....-jaki ?
Od: "agatka" <a...@g...univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomek" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b8pfmn$q9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam szanownych grupowiczow !:)
> Mam nastepujace pytanie, dzis jadlem potrawke meksykanska z ryzem, czesto
> robie sobie takie potrawy z wykorzystaniem ryzu.
> Moje zdziwienie zaczelo sie gdy ryz ktory jadlem byl jak "papka" i jakis
bez
> smaku, wiem ze ten ryz byl ok, bo wczesniej robile na tym samym ryzu i byl
> bardzo dobry, czyzby torebka torebce nie rowna ?
> A moje pytanie to, czy jest jakis naprawde dobry ryz, aby sie nie obwawiac
> takich podobnych nie smakow:)? Chcialbym aby byl kruchy, nie kleil sie i
> mial to cos:)
osobiscie kupuje 1.kg jakiegos zwyklego ryzu, (dlugoziarnisty o ile dobrze
pamietam). Gotuje ryz bardzoo czesto(studenckie zycie) i robie to w ten
sposob:
Wlewam do garnka duzo wody (tak prawie caly) i stawiam na silnym ogniu. Gdy
zaczyna sie gotowac, wsypuje plaska lyzke soli,nastepnie biore ryz i
odmierzam lyzkami (na jedna osobe wychodzi mi ok 5 lyzek).Zmniejszam ogien
na malutki, mieszam. Zostawiam w spokoju na 15 minut. Przed koncem gotowana
jeszcze mieszam i sprawdzam czy aby na pwno jest ladnie ugotowany, potem
zdejmuje z ognia i wsypuje na sitko.PO tym czasie jest ugotowany i sypki. i
nie klei sie.I bardzo dobry.Wiem jest mnostwo sposobow na ugotowanie
smacznego ryzu, poki co skutecznie stosuje wlasnie ten:))
--
pozdrawiam
***agatka****
|