Data: 2006-04-24 07:33:35
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisała:
> >> A ta popularna "ryba po żydowsku" to jest z rodzynkami i migdałami, tak?
> >
> > Tak! W galarecie cebulowej na słodko:)
>
> Spotyka się w kuchni żydowskiej rybę słodko-kwaśną, przyrządzoną z
> rodzynkami, migdałami, cytrynami, piernikiem rozkruszonym. Je sie ją na
> ciepło lub zimno, ale bez galarety :)
> Może to bylo praprzyczyną tej "ryby po żydowsku" ?
Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do niektórych potraw,
które nie są potrawami narodowymi. Np. wspomniana przeze mnie w innym wątku
Nela Rubinstein, w swoich przepisach podaje "Karp w galarecie", ale bez
rodzynek i migdałów - a przy tym, powołuje się na swoją litewską kucharkę.
Natomiast wszyscy wiedzą, że "karp po żydowsku" jest w galarecie cebulowej na
słodko i z rodzynkai i migdałami.
I w jednym jest tu zgosność - wieczerza wigilijna - obowiązkowo na stole:)
:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|