Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Agnieszka" <A...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schab
Date: Tue, 5 Sep 2000 10:44:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <8p2bsv$k5k$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <1egh3g5.1rqpbbv1vxuawwN%wlos@tele.com.pl>
<8p22k6$7pf$1@mars.hoga.pl> <1egh92s.mo5v5y7ne63sN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: s0cia.pkobp.pl
X-Trace: news.tpi.pl 968143583 20660 212.160.189.134 (5 Sep 2000 08:46:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Sep 2000 08:46:23 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: schab
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33352
Ukryj nagłówki
To brzmi przepysznie. Niestety moj maz jest tradycjonalista i jak mu mamusia
robila schab z majerankiem i czosnkiem to w zyciu nie zgodzi sie zrobic go
inaczej (w naszym domu to glownie on gotuje niestety). Pozdrawiam -
Agnieszka
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1egh92s.mo5v5y7ne63sN%w...@t...com.pl...
> Podawalem juz kiedys przepis, ale co tam.
>
> W kazdym razie bierze sie spory dosc chudy schab z koscia. Nastepnie
> nalezy do zbic kopyscia i sparzyc wrzacym octem winnym. Niektorzy
> zalecaja uzyc w tym celu zalewy octowo-czosnkowo-kminkowej, ale ja radze
> uwazac z czosnkiem, wedlug mnie nadmiar czosnku psuje te potrawe.
> Zostawic na dwie godziny. Powierzchnie lekko naciac ostrym nozem w
> ukosna kratke. Lekko solimy, posypujemy kminkiem (ewentualnie innymi
> przyprawami -- papryka, pieprzem, plasterkami czosnku -- ale wg. mnie to
> niepotrzebne) Wkladamy do brytfanny (koscia do dolu) i wstawiamy do
> pieca w temp. ok. 220 stopni, ustawiajac schab tak, aby byl rownomiernie
> ogrzewany Pieczemy polewajac dosc czesto roztopionym maslem i zimna
> woda , a nastepnie plynem z dna brytfanny. Po ok. godzinie nalezy
> wkroic troche cebuli, oproszyc schab maka i podniesc temperatur do ok.
> 250 stopni, najlepiej zmieniajac sposob ogrzewani tak, by byl
> przypiekany od gory. Pieczemy jeszcze ok. pol godziny, aby byl ladnie
> zrumieniony.
|